02
07
2011

Helyi szelek fajtái

  Nos, mint az előző posztomban már ígértem, ma egy kicsit a helyi szelek fajtáival foglalkoznék.

 

                   Helyi szelek:
 
1.      főn         è Alpok északi oldala
2.      bóra       è dalmát tengerpart
3.      nemere   è Erdély
4.      kossava  è Al-Duna
5.      misztrál  è Franciaország
6.      sirokkó   èAdria
7.      burán     è Belső-Ázsia
8.      blizzard   è Észak-Amerika
9.      hurrikán  è Észak-Atlanti-óceán
10. tájfun     è Nyugat- Indiai-szigetek
11. tornádó   è Szudán, Nyugat-Afrika
 
Természetesen ezek csak a leggyakoribb típusok, majd gyűjtök még és érdekességként megosztom veletek.
Mindezek után nézzük ezek néhány jellemző tulajdonságát. (a hurrikánról és a tornádóról külön posztban írok).
A főnt száraz és meleg bukószélként jellemezhetjük.  Magashegységek környezetében alakul ki, amelynek az egyik (luv) oldalán az érkező levegő felfelé kényszerül, lehűl és nedvességtartalmát a hegy ezen oldalán adja ki. A levegő a gerincen átbukva, immáron kiszáradva a másik (lee) oldalon leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége lecsökken. Jelenlétére a hegységgel párhuzamosan kialakuló lecsiszolt felhőformák (pl. lencse formájú felhők, latinul lenticularisok) utalhatnak. Európában a legismertebb példája az Alpokban figyelhető meg.  A főnös hatás nálunk az Alpokalján figyelhető meg, nyugatias, délnyugatias szél esetén.
A bóra legtöbbször a téli évszakban fújó száraz hideg szél, időnként rendkívül erős rohamokkal. Erőssége és gyakorisága a hóval takart hegyvidék és az Adriai-tenger meleg medencéje közötti hőmérsékletkülönbség miatt jön létre.  Amikor az Adria DK-i részén alacsony légnyomás van, vagy Közép-Európában a légnyomás erősen emelkedik, akkor az Adria keleti partján kialakul a bóra. Fiume, Zengg és Trieszt környéke a leginkább bórának kitett terület. Előjelei: a magas hegyek csúcsain kialakuló felhősapkák, valamint az északkeleti láthatáron a tenger felülete csipkéződik. A dalmát partoknál a legerősebb széllökések elérték a 216 km/h-s sebességet. (2004. november 15.)
A nemere Székelyföld keleti részén, a Keleti-Kárpátokban, Gyergyói-medencében és a Csíki-medencében uralkodó száraz hegy-völgyi szél.
Nevét a Nemere-hegységről kapta, mivel a hegy felől fúj. Erős, viharos, jeges szél, amely akár hetekig is eltarthat.
A kossava Románia déli területén és az Al-Duna mentén alakul ki. Igen heves, tartós és száraz szél. Az egész Temesközön közel ősszel érezhető. De tavasszal is erős és gyakori. Leghevesebb az Al-Duna-szoros felső területén.
A misztrál tipikus nyári adriai szél, északnyugati irányú és egyike azoknak a szeleknek, amelyek a szép és stabil időjárásra jellemzőek. A reggeli csend után szinte szabályszerűen dél körül kezdődik el az áramlása, amely kissé erősödve egészen naplementéig tart.  Leggyakrabban a zadari és korculai öbölben fúj.
A sirokkó a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél. Októbertől január végéig igen erős esőzést okozhat.  Gyakran több napig is eltarthat. Megesik az is, hogy a szél Afrika irányából vöröses-barnás homokszemeket fúj.
A burán a neve minden heves szélnek a belső ázsiai sztyeppéken, a Turáni-alföldön és a szibériai tundrákon. Vannak téli és nyári buránok. Évente átlagosan 10-12-re lehet számítani és többségükben csak néhány óráig tartanak. A nyáriak nagyon forróak és annyi port emelnek fel, hogy elsötétítik az eget. A por még a legjobban zárt lakásokba is behatol. A téli burán valójában igen heves hóvihar, melyben alig lehet látni, és a szabadban megmaradni. Különösen akkor veszedelmes amikor nagy hidegben,  akár   
-30 °C-ban indul el. Az állatok ilyenkor rémülten rohannak a szélviharral együtt akár 100 km-t is, míg kimerülten összerogynak és megfagynak.
A blizzard elnevezés Észak-Amerikában született. A viharos erejű, hideg északnyugati szelet hívják így. A talajról is felkapja a friss havat, ami által heves hóviharokat képes előidézni. Csak télen jelentkezik, és igen alacsony hőmérsékletű levegőt zúdít az atlanti partvidékre.
 
Források: www.eumet.hu
             www.wikipedia.hu
             mek.niif.hu
             www.adriaitenger.hu
 
 
 
 

 

 

 

 

Írta: Comet | Tags: Címkék: szélfajták
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://viharok.blog.hu/api/trackback/id/tr62644222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

píter84 2011.02.07. 15:17:32

És hol van az f6-os tornádó?:D

Comet 2011.02.07. 15:31:42

Leírtam a posztban hogy a hurrikánokról és a tornádokról külön figok írni:D

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)